Sunday, May 21, 2006

EP-bizottság szerint a CIA 50 terroristagyanús személyt rabolt el

Az amerikai hírszerzés emberrablási ügyeit vizsgáló EP-bizottság "hitelt érdemlő információ" szerint a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) 30-50 közötti számú terroristagyanús személyt vett őrizetbe és hurcolt el titkos fogdáiba.

Mint Giovanni Fava, az Európai Parlamenti illetékes bizottságának a jelentéstevője szerdán az EP strasbourgi ülésén elmondta, a fenti számokat "magas rangú CIA-hivatalnokok" erősítették meg neki, amikor a múlt héten delegáció élén Washingtonban járt. A CIA emberrablásai a 2001. szeptember 11-től napjainkig terjedő időszakot fogják át. Az amerikai hírszerző ügynökség Ázsiában, Afrikában és Európában tartott fenn titkos fogdákat - közölte Fava.

Carlos Coelho, az EP-bizottság elnöke elmondta: a washingtoni Fehér Ház nyomást gyakorolt újságírókra és az elektronikus sajtóra annak érekében, hogy ne nevezzék meg azokat az országokat, amelyeknek a területén a CIA titkos fogdái működtek, illetve működnek. Azt, hogy az illető országok kormányainak tudomása volt-e erről, Coelho nem tudta megmondani. A strasbourgi bizottság ilyen értelmű megkeresésére az érintett országok egy része még nem válaszolt.
A bizottság korábbi vizsgálatai alapján bizonyítást nyert, hogy a CIA törvénybe ütköző módon szállított repülőgéppel őrizetes személyeket Európában, miként az is, hogy egyes EU-tagállamok kormányainak tudniuk kellett ezekről a repülésekről.

No comments: