Thursday, May 18, 2006

Strasbourgban aláírták a 2007-2013-as költségvetési megállapodást

Az EP szerdán hivatalosan is áldását adta az unió 2007-2013-as költségvetésére. Josep Borrell, az Európai Parlament elnöke, Dalia Grybauskait?, a költségvetésért felelős biztos és Wolfgang Schüssel, az Unió soros elnökét adó Ausztria kancellárja is aláírta a költségvetésről szóló intézményközi megállapodást.

A intézményközi megállapodás alapján az Európai Tanács javaslatához képest a költségvetés 4 milliárd euróval nagyobb lesz majd. Az EP szerint még többet kellett volna szánni az uniós politikák finanszírozására. Borrell elnök ugyanakkor elmondta: az EU fejenként napi 26 centbe kerül az uniós polgároknak, ez pedig egyáltalán nem tekinthető soknak.

A tagállamok állam- és kormányfői decemberi csúcstalálkozójukon 862,3 milliárd eurós büdzsét javasoltak a következő hét évre. A képviselők végül összesen 4 milliárdos növekményt harcoltak ki, mindenekelőtt a lisszaboni stratégia megvalósítását támogató programokra, valamint a közös külpolitikára. Ezen túl az Európai Beruházási Bank garanciaalapját is növelték - 2,5 milliárd euróval.

Az EP az intézményközi megállapodás aláírására vonatkozó formális felhatalmazást a Sérgio Sousa Pinto (szocialista, portugál) által készített jelentés elfogadásával adta meg.

Ebben a szövegben a képviselők úgy vélik, „minden jövőbeni pénzügyi keretet a parlamenti ciklusnak és a bizottság hivatali idejének megfelelően öt évre kellene meghatározni. A parlament szerint „jól megalapozott átmeneti rendelkezésekre lesz szükség, amennyiben az Alkotmány létrehozásáról szóló szerződés még az új pénzügyi keret lejárta előtt hatályba lép”.

Euvonal

No comments: