Monday, May 22, 2006

Montenegro a függetlenséget választotta

Montenegróban a függetlenség hívei nyertek

Megerősítette a montenegrói választási bizottság hétfőn hivatalosan a függetlenségpárti tábor győzelmét a Szerbiától való elszakadásról rendezett népszavazáson.

Frantisek Lipka, a köztársasági választási bizottság (RRK) szlovák elnöke szerint a szavazatok csaknem teljes számának értékelése alapján készített előzetes eredmény szerint a vasárnapi népszavazáson részt vevők 55,4 százaléka arra voksolt, hogy Montenegró független állam legyen. Montenegró önállósodása ellen a polgárok 44,6 százaléka adta voksát. A választási részvétel 86,3 százalékos volt.

Az RRK számára mindössze 25 ezer voks kiértékelése hiányzik ahhoz, hogy közölje a hivatalos végeredményt, amely lényegében már bizonyosan nem fog eltérni az előzetestől. A választási bizottság adatai egytized százalékkal térnek el a podgoricai CEMI és a belgrádi CESID nevű elemző intézet által hétfő hajnalban közzétett nem hivatalos eredményektől.

A népszavazási törvény szerint a népszavazás legkevesebb 50 százalékos részvétel mellett érvényes, és a résztvevők több mint 55 százalékának szavazata szükséges ahhoz, hogy kikiáltható legyen Montenegró függetlensége.

Milo Gyukanovics kormányfő, a szakadár tömb vezetője már hétfőn hajnalban kihirdette a győzelmet, és bejelentette, hogy Montenegró megújította államiságát, és szuverén ország lett. Az unionista ellentábor azonban nem ismerte el vereségét, mert csak az RRK hivatalos végeredményét tekinti mérvadónak. Hasonló álláspontra helyezkedtek a belgrádi vezetők is.

A szerbia-montenegrói védelmi minisztérium hétfőn megismételte sokat hangoztatott álláspontját, amely szerint a hadsereg tiszteletben tartja a montenegrói polgárok akaratát, és semmilyen formában nem avatkozik bele a népszavazás eseményeibe, ahogyan eddig is tartózkodott attól.

Belgrádi lapok elismerik vagy fenntartásokkal kezelik az eredményt

A belgrádi napilapok egy része hétfőn elismerte, egy része pedig fenntartásokkal kezelte azt a hírt, hogy a népszavazáson Montenegró polgárai szűk szavazattöbbséggel köztársaságuk függetlensége mellett tették le voksukat.

"Szétválás", "Vége", "Montenegró szűken független", "Milo vitatott többsége" - ilyen és ehhez hasonló beszédes címekkel tudósítottak a belgrádi lapok a vasárnapi népszavazás kimeneteléről. A Politika azzal vezette fel írását, hogy amíg a köztársasági választási bizottság nem közli előzetes eredményeit, százszázalékos biztonsággal nem lehet megmondani, milyen volt a népszavazás kimenetele, csak az a biztos, hogy a szakadár tömb többséget szerzett.

A Glas Javnosti is azt firtatta címlapján: "Milyen eredmény született, montenegrói testvéreim?" Rámutatott arra, hogy az unionisták egyelőre nem fogadják el a népszavazás tisztaságát felügyelő két civil szervezet, a CEMI és a CESID eredményeit. Több lap megemlítette: e két szervezet zavart okozott azzal, hogy egy órán belül egyszázalékos eltéréssel közölt eredményt.

Kommentárt csak a Politika közölt Ljubodrag Sztojadinovics hírelemző tollából. Sztojadinovics rámutatott arra, hogy Szerbia felkészületlenül várja politikai jövőjét, egy nappal a montenegrói referendum után senki se tudja, mitévő legyen, és Szerbia polgárait senki se kérdezte arról, miként kívánják alakítani saját sorsukat.

No comments: