Tuesday, July 25, 2006

2007-13 kutatási keret

Az EU tagállamok miniszterei hosszas vita után elfogadták a hétéves kutatás-fejlesztési keretprogramot, amely szerint a szervezet azokban a tagállamokban finanszírozhatja őssejtkutatást, amelyekben ezt a törvény megengedi.

Az EU-ban Belgiumban, Svédországban és az Egyesült Királyságban a többi tagországnál liberálisabb szabályozás vonatkozik az őssejtkutatásra, míg Franciaországban, Spanyolországban és Hollandiában csak korlátozásokkal lehet ilyen kutatásokat végezni.

A kutatási keretprogramról szóló dokumentumot első körben Németország mellett Ausztria, Olaszország, Litvánia, Luxembourg, Málta, Lengyelország és Szlovákia utasította el. Mivel a döntéshez minősített többségre volt szükség a finn elnökség kompromisszumos javaslattal állt elő és újrafogalmazta az őssejkutatásról szóló bekezdést. Eszerint az EU csak azokban az országokban támogathat ilyen kutatásokat, amelyekben ezt a törvény engedélyezi és a kutatási projektet az adott tagállam jóváhagyja. A kutatási keretprogramot, amely 2007. január 1-jén léphet hatályba, végül Németország és Olaszország is elfogadta.

Az előző hétéves kutatási keretprogram során az EU kilenc az őssejtkutatással kapcsolatos kutatási projektet finanszírozott Belgiumban, Svédországban és az Egyesült Királyságban 8 millió euróval.

A program keretében nem finanszírozhatóak az emberi embriók klónozására irányuló kutatási tevékenységek, az ember genetikai örökségének módosítására irányuló olyan kutatási tevékenységek, amelyek örökölhetővé teszik az ilyen módosításokat, valamint az emberi embrióknak kizárólag kutatási célra vagy őssejt létrehozására történő előállítására irányuló kutatási tevékenységek, beleértve a sejtmag áthelyezést.

A hetedik kutatási keretprogram a 2007-2013-as időszakra több mint 50 milliárd eurót biztosít a kutatás, fejlesztés támogatására, melyből a tudományos együttműködések, ötletek, emberi erőforrások, kapacitások és a Közös Kutatóközpont nem nukleáris tevékenységeit finanszírozzák. A nukleáris kutatási és képzési programra (az eredetileg javasolt 3 milliárd 92 millió helyett) 2 milliárd 751 millió euró jut. (Az idén kifutó, hatodik kutatási keretprogram költségvetése öt évre (2002-2006) - 16 milliárd 279 millió euró volt.)

A keretprogram a 25 tagállam kutatásra fordított összes költségvetésének 6 százalékát teszi ki. A többi 94 százalékról az egyes országok maguk, saját szabályaik szerint döntenek.
Euvonal

No comments: