Wednesday, July 5, 2006

Kizárja a szlovák kormánypártot az EP szocialista frakciója

Robert Fico, az új szlovák kormány miniszterelnöke kedd este átvette Pozsonyban kinevezését Ivan Gasparovic államfőtől.

Az Európai Parlament szocialista frakciója (ESZP) kedd este indítványt szavazott meg arról, hogy Fico pártját, az Irány - Szociáldemokrácia pártot kizárják az ESZP-ből, jelentette a SITA szlovák hírügynökség.

A június 17-i előrehozott választáson 29,1 százalékos eredménnyel 50 parlamenti mandátumot szerzett Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) nevű párt elnöke röviddel a választás hivatalos eredményeinek kihirdetését követően kapott megbízást kormányalakításra.

Robert Fico a parlamenti pozícióhoz jutott öt párttal azonnal megkezdte a tárgyalásokat, végül a már előzetesen is "katasztrófa-koalícióként" emlegetett szövetséget kötött az ultranacionalistának minősülő Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párttal (SNS), és az 1998-ig háromszor kormányzó - közben kétszer leváltott - Vladimír Meciar pártjával, a Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalomal (LS-HZDS).

Az SNS húsz és az LS-HZDS tizenöt mandátumával együtt az új kormány 20 mandátumos fölénnyel bír az ellenzék három jobbközép pártjának 65 mandátumával szemben.

Megszeppent a közvélemény Szlovákiában

Noha Robert Fico és pártja a választásokat megelőző másfél-két év során tartósan 30 százalék körüli támogatottságot élvezett és ezt a választási eredményében is hozni tudta, koalíciós partnereinek megnevezése óta Szlovákiában - elsősorban a sajtóban - egyfajta megszeppenés érzékelhető, mert jelentékeny társadalmi rétegek az országot korábban nemzetközi elszigeteltségbe juttató Meciar politikai rehabilitációjának tekintik a történteket, és aggasztónak találják, hogy négy év "parlamenti böjt" után nem csak a törvényhozásba, hanem a kormányba is visszatérhetett a Vladimír Meciarral - 1994-től 1998-ig - együtt kormányzó szélsőséges magyarellenességéről elhíresült Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és annak elnöke, Ján Slota.

Slota partnerválasztása miatt kedden súlyos aggodalmainak adott hangot az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) és az Európai Parlament szocialista frakciójának elnöke is, akik Ficónak írott levelükben kinyilvánították: "Úgy véljük, az Ön koalíciós partnerei közül legalább az egyik nem tart tiszteletben alapvető demokratikus értékeket, köztük az etnikai kisebbségek jogait."

ESZP: Milyen megfontolások vezették Ficót?

Az SNS-t "szélsőjobboldali, rasszista és intoleráns" pártnak nevező Martin Shulz szocialista EP frakcióvezető és Poul Nyrup Rasmussen ESZP elnök szerdára magukhoz kérették Robert Ficót, hogy számon kérjék rajta: szociáldemokrata pártvezetőként ugyan milyen megfontolások alapján választotta meg partnereit, s szegte meg ezzel az eddigi európai szokásrendet.

Néhány perccel Fico miniszterelnöki kinevezése előtt érkezett meg Pozsonyba a hír, miszerint az Európai Parlament szocialista frakciója máris megszavazta az indítványt, hogy Fico pártját kizárják az ESZP-ből.

Robert Fico 42 éves, Nagytapolcsányban (Topolcany) született, a pozsonyi Kommensky Egyetem jogi karán végzett. Politikai karrierjét a Demokratikus Baloldal Pártjában (SDL) kezdte, melynek soraiból kilépve később megalakította jelenlegi pártját.

No comments: