Tuesday, July 25, 2006

Súlyos kudarc a WTO-tárgyalásokon

A világ befolyásos kereskedelmi hatalmai képtelenek voltak megállapodni a mezőgazdasági termények és iparcikkek kereskedelmi liberalizációjának menetéről, vagyis a genfi tárgyalássorozat kudarcba fulladt - jelentették hírügynökségek. Kamal Nath indiai kereskedelmi miniszter bejelentette, hogy a tárgyalásokat felfüggesztették, és azokat "hónapok, évek múlva indíthatják be újra". Celso Amorim brazíl külügyminiszter "komoly visszalépésnek" nevezte a történteket.

Az Európai Unió képviselője, Peter Mandelson biztos a négy éve zajló tárgyalások kudarcáért az Egyesült Államokat okolta, amiért az nem volt hajlandó a mezőgazdasági támogatások csökkentésére az uniós mezőgazdasági vámok mérséklésére tett ajánlat ellenében. Mandelson is bizonytalannak nevezte, hány év telhet el, amíg a most határidő kitűzése nélkül felfüggesztett tárgyalások újraindulhatnak. Hozzátette, a megbeszélések csak akkor nyerhetnek újra értelmet, ha az Egyesült Államok hajlandó mezőgazdasági szektora megreformálására. Az EU biztosa emlékeztetett arra, hogy az unió reformprogramja keretében csökkenti az agrártámogatásokat, és beleegyezett a mezőgazdasági vámok átlagban 54 százalékos szintre történő leszállításába.

Holtpont
Pascal Lamy, a WTO vezetője által összehívott tárgyalásokon a 25 tagú Európai Unió, Ausztrália, Brazília, India, Japán és az Egyesült Államok képviselői vettek részt. A vezető ipari országok Nyolcak csoportja a múlt heti oroszországi csúcstalálkozójukon még megerősítette elkötelezettségét a tárgyalássorozat sikerre vitelében, ezt azonban a vasárnapi, 14 órás tárgyalásokon nem sikerült konkrét tettekkel alátámasztani. Hétfőn még összejönnek a miniszterek, de már - mint mondták - nem hivatalos tárgyalásokra. Azt vitatja meg a 146 tagú Világkereskedelmi Szervezet (WTO), mi legyen a következő lépés.

Ugyan egyet értettek a résztvevők az elvekben, amikről Susan Schwab amerikai kereskedelmi megbízott úgy nyilatkozott, hogy "erőteljes, kiterjedt és kiegyensúlyozott " kereskedelmi fordulóra törekszenek, ám egyetlen vezető kereskedelmi hatalom nem volt hajlandó kompromisszumokra, hogy a holtpontra jutott tárgyalások beindulhassanak.

Kifutnak az időből
Ugyan egyes illetékesek az elmúlt napokban derűlátóan nyilatkoztak a kilátásokat illetően, de végül is a frontok megmerevedtek: az Egyesült Államok nem volt hajlandó mérsékelni az amerikai farmereknek juttatott támogatásokat, illetve ezt csak abban az esetben tette volna meg, ha az Európai Unió csökkentette volna a mezőgazdaági termények importvámját, továbbá a fejlődő országcsoport meghatározó tagjai - Brazília és India - vállalták volna az ipari termékek kereskedelmi akadályainak lebontását.

A 2001-ben a katari fővárosban, Dohában elindított "dohai kereskedelmi forduló" néven ismert tárgyalássorozat célja az lett volna, hogy a kereskedelmi korlátok valamennyi szektort érintő lebontásával ösztönözzék a globális fellendülést és javítsanak a fejlődő világ exportlehetőségein. A fejlett és a fejlődő országok, illetve az USA és az EU közötti ellentétek miatt mindezt nem lehetett megvalósítani. Az országcsoportok kitartanak álláspontjaik mellett, miközben a résztvevők kifutnak az időből. Legfeljebb 2007 közepéig kellene elfogadható javaslatokat kidolgozni, George W. Bush amerikai elnök ugyanis csak eddig a határidőig fogadtathat el a kongresszussal viszonylag könnyen egy átfogó kereskedelmi megállapodást.

Három blokk
A szakértők emlékeztetnek a kilencvenes évek válságára. Akkor az előző, az uruguayi forduló néven ismert, 1986-ban beindított tárgyalássorozat futott ki az időből, és azt végül csak 1993-ban tudták befejezni.

A német ipari kamara elnöke szerint "a WTO tárgyalások összeomlása gyengíteni fogja a WTO szerepét, és egy sor kétoldalú kereskedelmi megállapodáshoz vezet". Az indiai Nemzetközi Gazdasági Kutatóintézet igazgatója szerint mind a mezőgazdasági, mint az ipari szektor liberalizációjában visszalépés történt, a világ három elkülönülő blokk, az USA, az EU és Ázsia irányába, illetve a bilaterális megállapodások felé mozdul.

index

No comments: