Sunday, April 9, 2006

Az EU-polgárok összetartozását erősítené Strasbourg

Az Európai Parlament megszavazta az uniós polgárok közötti összetartozás-érzést erősítő az „Európa a polgárokért” elnevezésű, 2007 és 2013 között futó programot.

Az EP a héten 473-92-51 arányban megszavazta a finn liberális Hannu Takkula jelentését, melynek célja egy olyan hétéves program létrehozása, amely az EU polgárainak összetartozását erősíti. A képviselők ugyanakkor megváltoztatták az eredeti elnevezést: a Polgárok Európáért helyett a plenáris így az Európa a polgárokért elnevezés mellett döntött.

Az indoklás szerint ugyanis „a Bizottság által javasolt cím rossz üzenetet közvetít, azt, hogy a polgároknak kell támogatniuk Európát. Ennek éppen fordítva kell történnie: Európának kell betöltenie azt a szerepet, amely előmozdítja a polgárok törekvéseinek beteljesülését”.

A következő hét évben a program 235 millió euróval gazdálkodhat: ebből támogatnák az európai uniós polgársággal és a demokráciával, a közös értékekkel, történelemmel és kultúrával kapcsolatos megmozdulásokat, eszmecseréket, megemlékezéseket, díjátadásokat, művészeti rendezvényeket, összeurópai konferenciákat, támogatást kaphatnának európai szintű civil szervezetek, egyesületek és hálózatok.

Az „aktív európai megemlékezés” keretében olyan projekteket támogatnának, „amelyek a nácizmus és a sztálinizmus által elkövetett tömeges deportálások és tömeggyilkosságok áldozatairól emlékeznek meg”.

No comments: