Tuesday, April 4, 2006

Brüsszeli eljárás Magyarország ellen a dohányreklám-törvény miatt

Az Európai Bizottság formális eljárást indított Magyarország ellen, mert törvényi szabályozása, ami a Forma-1-es futam érdekében speciális engedményeket tartalmaz, sérti az uniós tiltást a dohányzás reklámozására.

A 2003-ban elfogadott 2003/33/EK irányelv gyakorlatilag teljes egészében tiltja a dohánytermékek reklámozását az Európai Unióban, ami a jelentős részben ebből élő Forma-1 számára komoly veszélyeket jelent. A hungaroringi futam és az abból származó hatalmas bevételek miatt Magyarország annak idején úgy vette át az irányelvet, hogy belehelyezett egy speciális kivételt „gazdaságilag fontos események” számára, holott erre elvileg nincs mód.

Az Európai Bizottság, ami október óta folytat huzavonát Budapesttel erről a kérdésről, kedden elvesztette türelmét és hivatalos jogi eljárást indított Magyarország ellen. A Budapestre küldött értesítő levél felrója a kormánynak, hogy a magyar törvény nem veszi figyelembe a dohányszponzori- és reklámozási tiltást a vonatkozó uniós irányelvben, és két hónapot ad a magyar hatóságoknak arra, hogy ezt formálisan is megválaszolják és/vagy nemzeti szabályozásukat a közösségi jognak megfelelően átszabják. Utána az eljárás újabb szakaszba léphet.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Budapest hogyan fog válaszolni az eljárásra, vagy hogy milyen hatással lesz a mogyoródi futamra, ha az Országgyűlés kénytelen lesz teljesen betiltani a dohánytermékek reklámozását az országban.

Bruxinfo

No comments: