Sunday, April 23, 2006

Orosz fenyegetés

A Gazprom fenyegetésére az adott okot, hogy Londonban fontolgatják, megváltoztatják az ország versenyszabályait annak érdekében, hogy megakadályozzák a Gazprom fúzióját a Centricával, Nagy-Britannia legnagyobb gázszolgáltatójával.

„Le kell szögeznünk, hogy a Gazprom európai tevékenységének korlátozására irányuló kísérletek és a gázellátás átpolitizálása nem fog jóra vezetni” – mondta Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója, miután Moszkvában találkozott a 25 uniós nagykövettel.

„Az európai országoknak meg kell érteniük, hogy nekünk vannak más alternatíváink is, ha gázt akarunk eladni. Ott a gyorsan növekvő kínai piac és az amerikai piac. Ha az Európai Unió akarja a földgázunkat, akkor figyelembe kell vennie a mi érdekeinket is” – mondta a Gazprom szóvivője a Financial Timesnak.

Az EU korábban jelezte, hogy elvileg készen áll arra, hogy beengedje a Gazpromot az európai kiskereskedelmi piacra (a vállalat egyik fő célja), ha cserébe az oroszok is liberalizálják a saját piacukat – de erre az oroszok nem hajlandóak. Az EU nagyon aggódik a Gazpromtól való túlzott függés miatt és az év eleji orosz-ukrán gázválság arra indította, hogy megpróbáljon integráltabb közös energiapolitikát építeni tagjai közt.

No comments: