Wednesday, April 19, 2006

Prodi új életet lehetne az EU-alkotmányba

Romano Prodi, akinek balközép tömbje csekély többséggel megnyerte az olaszországi választásokat, a Sunday Times-nak adott interjújában közölte, hogy új életet kíván lehelni az EU-alkotmányba, és szorosabb szövetségbe kívánja kovácsolni a nagyobb integrációra törekvő országokat.

Az interjúban a korábbi bizottsági elnök kifejtette, hogy elképzelései szerint a szövetségben nem csak Franciaország és Németország venne részt, hanem az úgynevezett hatok csoportja, így olyan országok is, mint Belgium vagy Luxemburg – Hollandia azonban nem. Kérdésre válaszolva Prodi úgy vélekedett, hogy Nagy-Britanniát nehezen lehetne olyan országok közé bevenni, melyek több integrációra törekednek, hozzátéve, hogy a szigetország nyilvánvalóan egy, az EU-tól függetlenebb politikában hisz.

„Az európai kezdeményezéseknek egy világos jellemzővel kell bírniuk, mely nélkül nem nevezhetőek európainak, ez pedig az, hogy nyitva kell hagyni a kaput minden tag előtt. Ez igaz a pénzügyi, a védelmi és más területekre” – hangsúlyozta az olasz politikus. Hozzáfűzte: azok a tagállamok, melyek többet kívánnak tenni, kezdeményezéseket tehetnek, ám ez soha nem zárhatja ki a többieket.

Romano Prodi szerint a jövőre esedékes francia elnökválasztás után az EU-nak újra kell kezdenie az alkotmányvitát, és a szöveg új változatát a 2009-es európai parlamenti voksolással egyidőben kell referendumra bocsátani.

No comments: