Wednesday, April 5, 2006

Négymilliárd euró extrát harcolt ki az Európai Parlament 2007-2013-ra



Kedden késő este, három hónapnyi alkudozás után végül eredménnyel jártak az intézményközi egyeztetések az Európai Unió 2007-2013-as finanszírozásáról, amikor a tagállamokat képviselő osztrák elnökség beleegyezett, hogy négymilliárd euróval nagyobb legyen a költségvetés kiadási oldala, mint amit a Huszonötök egymás közt tavaly decemberben jóváhagytak – értesült a Bruxinfo parlamenti forrásokból.

Ez az eredmény ugyan elmarad az Európai Parlament által utoljára követelt 12 milliárdos növeléstől, de jóval több, mint arra a legtöbb elemző számított, amikor a vétóval fenyegető EP és a decemberi megállapodást felrúgni semmi esetre sem akaró tagállamok közt a tárgyalások januárban megkezdődtek.

A kiadásnövelés fele, kétmilliárd euró, teljesen új pénz, másfél milliárd úgy szabadult fel, hogy a különleges segélyalapot kivették a központi költségvetésen kívülre, félmilliárdot pedig az EU-intézmények nyugdíjalapjának átalakításával "szereztek". Ezeket a bevételeket a külpolitikai feladatok, a transzeurópai hálózatok és az oktatási programok (pl. a népszerű Erasmus-program) finanszírozására használják majd.

A képviselők azt is elérték, hogy a tagállami hatóságok nagyobb felelősséget vállaljanak az uniós büdzsé elköltéséért, azzal érvelve, hogy folyton az EU viszi el a balhét, holott a pénzek 80 százalékát az állami szervek költik el. Nem sikerült viszont növelni a főleg külpolitikai célokra használt, ún. rugalmassági mechanizmus méretét; ez továbbra is marad évi 200 millió euró.

Az EP az első pillanattól avval fenyegetett, hogy ha nincs kedvező megállapodás, akkor megvétózzák az egész büdzsét és visszaállítják az EU az éves költségvetési rendszerre, ami mindenki számára rémálom.

Bruxinfo

No comments: