Saturday, June 9, 2007

Csökkennek a roaming-díjak

Már a nyáron olcsóbban telefonálhatunk külföldről, miután az Európai Parlament után a tagállamok távközlésért felelős miniszterei is rábólintottak az Európai Bizottság javaslatára, amely maximalizálja a külföldi mobiltelefonálás díjait.

Az elfogadott dokumentum szerint a külföldről indított telefonhívásokért az első évben maximum nettó 49 centet, míg a fogadott hívásokért 24 centet kell majd fizetni. A második és harmadik évben a díjak tovább csökkennek majd, 46 és 22, illetve 43 és 19 centre.

A megállapodás értelmében a mobilszolgáltatóknak értesíteniük kell majd ügyfeleiket az új árakról. Az előfizetőknek három hónapjuk van arra, hogy átváltsanak az új tarifákra. Aki ezalatt az idő alatt nem jelez szolgáltatójának annak díjai a három hónap elteltével automatikusan állnak majd át az új tarifákra.

Az átlagos nagykereskedelmi ár legfeljebb percenként nettó 30 eurócent lehet, amely évente automatikusan 2-2 eurócenttel csökken.

Maximális roaming-díjak az EP és a Tanács közötti megállapodás szerint
Kiskereskedelmi kimenő Kiskereskedelmi fogadott Nagykereskedelmi
2007 49 cent 24 cent 30 cent
2008 46 cent 22 cent 28 cent
2009 43 cent 19 cent 26 cent

Az Európai Bizottság a rendelet hatályba lépését követő 18 hónapon belül értékeli a szabályozás következményeit, melyben az SMS és az MMS szolgáltatások esetleges szabályozását is vizsgálja majd.

Becslések szerint az új tarifarendszer bevezetése Magyarországon 400 millió forintnyi költséget jelent, alkalmazása pedig további évi 8 milliárd forint bevételkiesést eredményezhet a szolgáltatóknak.
Euvonal

No comments: