Tuesday, June 12, 2007

A flamand kereszténydemokraták nyertek a belga választáson

Yves Leterme flamand miniszterelnök pártja, a flamand kereszténydemokrata párt (CD&V) rendelkezik majd a legtöbb képviselővel a belga parlamentben a vasárnapi választások után a szavazatok 96 százalékos feldolgozottságnál, a hivatalos eredmény szerint. A CD&V-nek, amely nyolc éven át volt ellenzékben, 30 képviselője lesz a 150 fős képviselőházban, azaz 8-cal növelte képviselőinek számát a 2003. évi választásokhoz képest - közölte a belga belügyminisztérium, hozzátéve, hogy ez a szám még változhat.

A szövetségi képviselőházban tizenegy párt szerzett mandátumot. A legnagyobb "politikai család" (41 képviselő) a liberálisoké lesz, ám nem Verhofstadt pártjának, a leszereplő Open VLD-nek köszönhetően, hanem a francia ajkú partnernek. Az MR ugyanis az egyetlen kormánypártként erősödött tovább, győzve Vallóniában és Brüsszelben is. A voksolás relatív győztesei egyértelműen a flamand kereszténydemokraták (CD&V), 18,51 százalékkal; a konzervatív családnak összesen 40 mandátuma lesz. A miniszterelnöki poszt várományosa a 47 éves, kevéssé karizmatikus Yves Leterme.
Érzékeny politikai veszteséget szenvedett el Guy Verhofstadt távozó kormányfő pártja, a flamand liberális párt, amelynek mindössze 18 képviselője lesz, héttel kevesebb, mint az előző parlamenti ciklusban, s amely csak kevéssel előzi meg a szélsőjobboldali Flamand Érdeket (Vlaams Belang). Ez utóbbinak várhatóan 17 képviselője (-1) lesz az új parlamentben. A legnagyobb a veresége a flamand szocialista pártnak (SPA), amelynek kilenccel lesz kevesebb képviselője, és 14 hellyel rendelkezik majd a törvényhozásban. A korábbi kormánytöbbség vallon pártjai közül a szocialisták (PS) 21 képviselői helyet szereztek a vasárnapi választásokon (-4), egy hellyel lemaradva a 23 helyet megszerző liberálisok (MR), Didier Reynders pénzügyminiszter pártja mögött (-2). Az ellenzéki pártok közül a vallón zöldeknek sikerült megduplázni képviselői helyeik számát, így négy helyett nyolc képviselőjük lesz az új parlamentben.
A keresztényszocialisták utódja, a Humanista Demokratikus Centrum 10 helyet kap, mindössze kettővel növelve képviselői helyeinek számát. A flamand zöldeknek négy évi távollét után 4 képviselői hely birtokában sikerült visszatérniük a parlamentbe, a Nemzeti Front megőrzi egyetlen képviselői helyét, a flamand populista szenátor, Jean-Marie Dedecker fémjelezte lista (Lijst Dedecker) meglepetésre pedig 5 képviselői helyet szerzett a képviselőházban.
Levonva az előző napi választás fő tanulságát, hétfőn benyújtotta lemondását az uralkodónak Guy Verhofstadt belga miniszterelnök, aki nyolc éven át irányította a királyságot. A Verhofstadt-kabinet ügyvezetőként dolgozik tovább.
Nol.hu

No comments: