Wednesday, June 27, 2007

Horvátország, Törökország

Két új fejezet nyílik a török csatlakozási tárgyalásokon

Az Európai Unió két újabb fejezetet nyit meg a török csatlakozási tárgyalásokon, de a gazdasági és monetáris politikáról Franciaország ellenkezése miatt nem indulhatnak megbeszélések. Nicolas Sarkozy francia elnök májusi brüsszeli útján kijelentette, hogy Franciaország egyelőre nem akadályozza meg, hogy folytatódjanak a török csatlakozási tárgyalások, de decemberben átfogó döntést hozna az EU további bővítéséről.

Törökország csatlakozásával kapcsolatban Sarkozy májusban megerősítette: Franciaország továbbra sem támogatja a muszlim ország csatlakozását még a távoli jövőben sem. Sarkozy akkor úgy fogalmazott, hogy "Törökországnak nincs helye az Európai Unióban". Párizs a gazdasági és monetáris ügyekről szóló tárgyalások elindítását akadályozza, míg a statisztika és a pénzügyi ellenőrzés fejezetek tárgyalása elindulhat.
Hat újabb fejezet megnyitásával folytatódnak a horvát tárgyalások

Kedden hat új témában kezdte meg az egyeztetéseket Horvátországgal az EU. „A hat új fejezet megnyitása erős jel...valódi áttörés.” - mondta Frank-Walter Steinmeier, az EU elnökségtől a héten megváló Németország külügyminisztere. „Remélem hasonló tempóban folytatódnak a tárgyalások a portugál elnökség ideje alatt is” - tette hozzá Olli Rehn bővítési biztos.

A hat új fejezet a vállalkozói jogok; a pénzügyi szolgáltatások; a korszerű információáramlás és média; a pénzügyi ellenőrzés; a szolgáltatások szabadsága és a statisztikával foglalkozó jogszabályok területeire terjednek ki.
Az Unió vezetői bíznak benne, hogy az új reformszerződés - melynek kérdéses pontjairól a hétvégi csúcson megállapodásra jutottak a tagállamok - 2009-ig életbe léphet, lehetővé téve a mostani, 27 tagú Unió további bővítését.
Euvonal, New York Times

No comments: