Friday, June 15, 2007

Megállapodás az egységes zöldség-gyümölcs rendtartásról

A mezőgazdasági miniszterek egységes zöldség-gyümölcs piaci rendtartásról állapodtak meg, amely szerintük növeli majd az európai termékek versenyképességét és a gyümölcsfogyasztást. A reform, melyek 2008-ban lépnek életbe, a termelőszövetkezeteknek kedvez, növeli a biotermékek támogatását és nagyobb hangsúlyt fektet a környezetvédelemre.

2008-tól a zöldség-gyümölcs szektor is részese lesz az egységes támogatási rendszernek, amely a termeléstől elválasztott közvetlen jövedelemtámogatást nyújt a zöldség-gyümölcs termelőknek. Ezáltal a nemzeti támogatások 800 millió euróval nőnek majd. A paradicsom esetében azonban a tagállamok négy éves átmeneti időt kapnak a reformra.
A reform támogatja a termelő szövetkezetek létrehozását és a válságkezelést. A termelőszövetkezeteknek és a kormányoknak nemzeti működési tervet kell majd kidolgoznia.
A zöldség-gyümölcs szektor az egységes támogatási rendszerbe való bevonása azt is jelenti, hogy a termelőknek be kell tartania a keresztmegfelelést, azaz a szigorú agrár-környezetvédelmi szabályokat. A termelőszövetkezeteknek minden működési program 10 százalékát környezetvédelemre kell fordítania. A működési programokban szereplő biotermelésre fordított összeg 60 százalékát ugyanakkor az EU állja.
A zöldség-gyümölcs fogyasztás népszerűsítésére 6 millió eurót szán a Bizottság, míg az iskolák, a kórházak és jótékonysági szervezetek 8 millió euróért kapnak majd ingyen-gyümölcsöt, s ez utóbbit teljes egészében az EU állja majd.
Az epret és málnát feldolgozásra termelők közvetlen átmeneti pénzjuttatást kapnak, hogy alkalmazkodni tudjanak az új piaci feltételekhez. Az átmeneti segítség 230 euró lesz hektáronként, amelyet a tagállamok maximum 400 euróig egészíthetnek ki és, amelyet öt évig lehet majd igényelni.
Azok a tagállamok - mint Magyarország - amelyek az egyszerűsített területalapú támogatási rendszert vezették be az őstermelőknek adhatnak majd támogatást. Ezen tagállamoknak 2007 november 1-jéig kell eldönteniük, hogy a támogatási összegből mennyi pénzt szánnak a szektorra és, hogy a pénzeket milyen feltételek alapján osztják majd szét.
euvonal

No comments: