Tuesday, March 28, 2006

A britek megengedhetik a forrónyomos vizsgálatot

Habár Nagy-Britannia annak idején nem írta alá a schengeni egyezményt, a jelek szerint több területen, így a „forrónyomos” nyomozás vagy a biometrikus útlevelek vonatkozásában is mérlegeli a felzárkózást.

A brit kormány mérlegeli, hogy elfogadja a schengeni egyezménynek azt a passzusát, mely kimondja, hogy egy uniós tagállam fegyveres rendőrei a „helyzet különleges sürgőssége miatt” egy másik tagország területén is folytathatják egy gyanúsított üldözését. A jelenlegi szabályozás szerint külföldi rendőrök csak nagyon szigorú feltételekkel tevékenykedhetnek Nagy-Britanniában: így például a fegyvereiket hátra kell hagyniuk a belépéskor, és legfeljebb öt órás sürgősségi nyomozást folytathatnak, mielőtt értesítik a helyi rendőrséget.

A belügyminisztérium azonban most ezen szabályok lazítását veszi górcső alá, és mérlegeli a schengeni egyezmény 41. cikkének elfogadását, amely lehetővé tenné egyebek között, hogy fegyveres rendőrök végezzék a „forrónyomos” vizsgálatot. A változtatási szándékot az egyezmény szövegének javasolt módosítása idézte elő, mely kimondaná, hogy az üldözés már nem csak a szárazföldi, hanem a tengeri és a légi határokat átlépve is megtörténhetne. A tárca szerint ez lehetővé tenné a brit rendőrök számára, hogy a kontinensen folytassák a bűnözők vagy terroristák üldözését.

Mindeközben a Sunday Telegraph arról számolt be, hogy bár Nagy-Britannia opt-outtal, azaz önkéntes kimaradási klauzulával élt a biometrikus útlevelek bevezetése kapcsán, London a jelek szerint mégis tartja magát a Brüsszel által szabott menetrendhez. Egy megszellőztetett belügyminisztériumi dokumentum szerint az ujjlenyomatot és egyéb biometrikus azonosítót tartalmazó útiokmányok bevezetése egy 2009-ben hatályba lépő irányelvhez kötődik majd. 2008-tól egyébként az összes brit útlevéligénylő személyazonosító kártyát is kap.

Bruxinfo

No comments: