Sunday, March 26, 2006

Háttér: energiapolitika

Teile und Herrsche

Osszd meg és uralkodj!

Ezzel a címmel közöl háttér elemzést a Wirtschaftswoche az utóbbi hónapok energetikai fuzióiról. A német lap szerint a felvásárlási láz mögött a Gazprom fenyegetése húzódik: az orosz cég az európai energiapiac teljes spektrumának megszerzésére törekszik. Nem elégszik meg a gázszállítással, fel akarja vásárolni a teljes szolgáltatási láncot, hogy közvetlenül a fogyasztókkal kerülhessen kapcsolatba.

Oroszország energiatartalékait stratégiai célokra használja. Az olaj és gázvagyon része az orosz külpolitikai eszköztárnak. Ez az eszköz a Gazprom, az állami tulajdonu nagyvállalat. A Gazprom bármely más európai ország nemzeti nagyvállalatával szemben elönyben van. Nagyobb, centralizáltabb, rugalmasabb.

Az EU az energetikai piac liberalizálására készül. Megnyitnák a versenyt a szolgáltatók között. Ekkor lépne a Gazprom. Felvásárolná a kisebb európai cégeket, amelyeket versenybe dobna a teljes piacon. A verseny kiemenetele egyértelmü mivel a Gazprom leányvállalatinak olcsóbban adná az energiát, mint versenytársainak.

A Gazromtól való félelem miatt lépett az E.On. A spanyolokkal együtt a világ legnagyobb, 30 országban tevékenykedö energetikai óriása jönne létre. Az E.On-Endesa kettös már egyenrangú fél a Gazprommal szemben. Nem így a GDF-Suez és az Endesa-GasNatural.

Európa nagy energiaszolgáltatói:
GER: E.On, RWE, ENRW
FRA: Gaz De France, Suez, EDF
ITA: Enel, Edison
ESP: Endesa, gasNatural

A spanyol, francia, olasz nemzeti bajnokok nem elég erösek a Gazprommal szemben. Csak a hatérokon átívelö fúziók hozhatnak létre az oroszokkal egyensúlyban lévö energetikai játékosokat!

No comments: