Tuesday, March 21, 2006

Magyarország a 15-ik az európai versenyképességi ranglistán

Az északi tagállamok vezetik, a keletiek zárják a Centre for European Reform nevű brit kutatóintézet évente megjelentetett "lisszaboni táblázatát", ami az EU tagállamainak gazdasági versenyképességét méri.

A CER táblázata a gazdaság versenyképességének és dinamizmusának egészét próbálja mutatni, nem csak éves növekedését, egy sor különböző indikátor alapján. A táblázat élén főleg - és szokás szerint - az Európai Unió északi államai állnak: Dánia, Svédország, Ausztria, Nagy-Britannia és Hollandia. Az új tagállamok közül egy sem jutott be az első tízbe.

A kelet-európai országok jellemzően a táblázat vége felé találhatóak meg, lerombolva a főleg az angol nyelvű sajtó azon közhelyét, hogy az "új Európa" versenyképességét és dinamizmusát tekintve megelőzi a nyugati államok dinoszauruszait. Magyarország a 15-ik, hat helyezést javítva a tavalyi eredményhez képest, a balti államok párral utánunk helyezkednek el, míg a lengyelek csak a 26-ik helyet szerezték meg. A régiek közül a legrosszabb szokás szerint Olaszország, csak a 23-ik.

Aurore Wanlin, a CER kutatója és az összeállítás egyik készítője azt nyilatkozta az EUobserver.com-nak, hogy a táblázat meglehetősen vegyes képet mutat az európai gazdasági reformok haladásáról. Az EU fő gazdasági programja az ún. lisszaboni gazdaságmodernizációs program, de ez főleg a tagállamok lassúsága miatt nem halad valami jól.

1. Dánia
2. Svédország
3. Ausztria
4. Nagy-Britannia
5. Hollandia
6. Finnország
7. Írország
8. Franciaország
9. Luxemburg
10. Németország
11. Belgium
12. Szlovénia
13. Cseh Köztársaság
14. Ciprus
15. Magyarország.
16. Észtország
17. Görögország
18. Portugália
19. Lettország
20. Litvánia
21. Spanyolország
22. Szlovákia
23. Olaszország
24. Bulgária
25. Románia
26. Lengyelország
27. Málta (hiányos adatok alapján)

No comments: