Thursday, March 2, 2006

Összeolvad a francia Suez és a Gaz de France (GdF),

Összeolvad a francia Suez és a Gaz de France (GdF), piaci értéküket tekintve a világ negyedik és kilencedik legnagyobb energiavállalata. A francia kormány a múlt hét végén elkötelezte magát a frigy mellett, azt követően, hogy az olasz Enel, a világ harmadik legnagyobb energiaóriása ajánlatot tett a Suez belga leányára, az Electrabelre, amely egyébként a Dunamenti Erőmű Rt. többségi tulajdonosa. - Az energia stratégiai jelentősége miatt a fúzió a megfelelő út a cégek számára - jelentette ki Dominique de Villepin miniszterelnök. A két cég közleményében utalt rá: ha bizonytalan az orosz gázellátás, a függőség csökkentésének legjobb módja a különböző a gáz- és áramszolgáltatók, az alternatív források kutatásában is részt vevő társaságok összeolvadása lehet. A GdF által forgalmazott földgáz 25 százaléka az orosz Gazprom-tól érkezik.

Párizs egyrészről nem akarta, hogy olasz tulajdonos kerüljön a Suezbe, másrészt nyilván megriadt attól, hogy mindössze egy hete a német E.ON kifejezte vételi szándékát a legnagyobb spanyol áramszolgáltatóra, az Endesára, amelynek révén a világ első számú energiavállalatává vált volna, megelőzve a szintén francia és állami tulajdonú Électricité de France-t (EdF). A most bejelentett francia cégegyesülés nyomán viszont az új nagyvállalat piaci értéke megközelítené az EdF-ét, s megelőzné a E.ON-t.

A Suez és a nyolcvan százalékban még állami tulajdonban lévő, ám a frigy miatt privatizáció előtt álló GdF Európa vezető gázszolgáltatója lesz 15 százalékos piaci részesedéssel, öszszesített forgalma 63 milliárd euróra rúghat, megelőzve az EdF-t és felzárkózva az E.ON mögé. A Suez a francia árampiac 8,5 százalékát ellenőrzi nukleáris és vízi erőművei révén.

Az E.ON - amely a magyar áramellátás felét, a gázszolgáltatás harmadát tartja kézben, s a Mol gázüzletágának várományosa - alaposan felkavarta az energiaszolgáltatók európai piacát. Jóllehet, Brüsszel ösztönzi a nagy és versenyképes, az unión belül határokon átnyúló vállalatok kialakulását, vizsgálja az árképzést, nehogy sérüljön a piaci verseny elve.

Egyelőre azonban óvatosság jellemzi a megnyilatkozásokat. Mint az MTI jelentette, az Európai Bizottság szóvivője azt mondta: nincs olyan jel, amely azt mutatná, hogy a két francia energiaszolgáltató óriáscég fúziója megsértené a tőke szabad áramlásáról szóló jogszabályokat. Emlékeztetett: a testület mindig is hangsúlyozta, hogy szükség van a világpiacon meghatározó erővel rendelkező, hatékony európai cégekre. Ezeknek azonban saját piaci erejük, nem pedig politikai beavatkozások nyomán kell létrejönniük.


Nol

No comments: